Com cada 25 de novembre, avui es commemora el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones per a denunciar la violència que exerceix el patriarcat sobre les dones a tot el món. La convocatòria va ser iniciada pel moviment feminista llatinoamericà, al 1981, en commemoració a la data en la qual van ser assassinades, al 1960, les tres activistes Patria, Minerva y María Teresa Mirabal, a la República Dominicana, per ordre del dictador Rafael Trujillo.

Manifestem la nostra absoluta condemna a la violència masclista que ha assassinat, des de 2003, a més de 1.073 dones al nostre país. En el que portem d’any, ja són 41 (8 d’elles a Catalunya) les dones que han estat assassinades per les seves parelles o exparelles.

Però els feminicidis són només la part més visible de la violència masclista, l’assetjament sexual als carrers, les agressions sexuals, els «micromasclimes»,etc… són unes altres manifestacions més de les violències que s’exerceixen contra les dones. A Catalunya, el 51,3% de dones manifesta que ha sofert violència masclista de qualsevol tipus i, el 25,3% de les dones, una de cada quatre, expressa que ha sofert alguna agressió especialment greu durant la seva vida.

A aquestes terribles dades, hem de sumar els efectes de la pandèmia de la COVID-19 per a les dones que pateixen violència masclista. Durant l’estat d’alarma es van duplicar les trucades al 016, i les peticions d’ajuda a través de correu electrònic es van disparar.

A més, les dones són majoritàries en sectors en els quals s’han destruït més llocs de treball, com l’hostaleria, el comerç, els serveis, o l’ocupació domèstica; i són elles les que han reduït la seva jornada de treball per a la cura de persones dependents. Hem d’afrontar aquesta pandèmia sense oblidar la perspectiva de gènere, tenint present que els terribles efectes econòmics i socials afecten, en major mesura, a les dones més vulnerables.

Però la lluita feminista i les associacions de dones no ens rendim davant la crisi econòmica, sanitària i social que totes, en diferents graus, patim en l’actualitat a conseqüència de la COVID-19. No volem tornar a una normalitat basada en la violència masclista i la desigualtat. No ens podem permetre continuar construint una societat basada en estereotips i rols de gènere que justifiquen i sustenten la violència masclista. 

És responsabilitat de tota la societat lluitar contra aquesta xacra que humilia, maltracta, agredeix i assassina a milers de dones a tot el món. L’educació en igualtat i amb perspectiva de gènere és un element clau per deconstruir la nostra societat, i la prevenció ha d’ocupar un lloc central per a generar condicions que impedeixin que la violència masclista persisteixi.

Siguis qui siguis, una dona lesbiana, migrada, trans, racialitzada, amb diversitat funcional, mare soltera, bisexual… NO ESTÀS SOLA. Ni un pas enrere contra les violències masclistes!

25 de novembre de 2020.
Associació Feminista Les Bruixes